Het verband tussen weven en de kosmos

In vele oude culturen symboliseerde weven voor velen hoe de kosmos en het leven in elkaar zat. Weven is het werk van creatie, van schepping. Wanneer een weefstuk klaas was, nipte de weefster de draad door en sprak er haar zegen over uit. Dit is vergelijkbaar met de vroedvrouw die na de geboorte de navelstreng doorknipt. Of de levensloop van mensen die steeds een einde kent. Deze symboliek wordt zelf nu nog in sommige hedendaagse culturen toegepast.


Schering en inslag

De schering op een weefgetouw staat voor de verticale getrokken draad, die te vergelijken is met de niveaus van bestaan en de verbinding ertussen. De schering staat zo voor het eeuwige en onveranderlijke, de forma.

De inslag is de horizontale lijn, oftewel hetgene geweven wordt. Deze lijnen staan voor tijd en ruimte, het causale en tijdelijke, oftewel de materie.

Schering en inslag maken bij elke draad een kruisbeweging, wat zo weer staat voor het verenigen van tegendelen. De samenkomst van vorm en materie, het vrouwelijke en het mannelijke. Zo zijn ook de kleuren die in het weefwerk gebruikt worden te symboliseren. Kleuren vinden namelijk steeds hun oorsprong in de vier elementen, die op hun beurt ook weer staan voor een meer vrouwelijke of mannelijke energie. Op kosmologisch niveau staat weven voor het verbinden of verenigen van verschillende realiteiten of bewustzijnslagen.


Verruimt inzicht

Wanneer we weven in relatie brengen met geloof, zien we vaak dat (goddelijke) weefsters ook vaak diegene zijn die profetische gaven bezatten. Zo waren het de Griekse schikgodinnen die ieders levensdraad spinden en weefden in wat voor ieder een leven moest voorstellen. In de Noorse mythologie kende men een vergelijkbaar concept als bij de Grieken, genaamd Nornen. Een andere soort kende men in Albanië, daar noemde men hen geboortefeeën, denk maar aan de drie feeën uit het sprookje van Doornroosje. Ook zei kwamen langs met toekomst profetieën, die zij bij de nieuwgeborenen inweefden.

Ook de Grote Moeder kan in verbinding worden gebracht met weven. Zijn is de kosmische spin die de draad vorm geeft tussen mens en kosmos. Zij weeft het patroon van de wereld en verwerkt hierin de mensen die ermee verbonden zijn. En wat voor de Grote Moeder geldt, geldt ook voor alle Moedergodinnen. Zo ook voor de Moedergodin Frigga, die doorheen haar weven zicht had op de kosmologie van het leven. Ook de spinspoel is een attribuut van alle Moedergodinnen, maangodinnen en weefsters van het lot. Zij vormen haar derde aspect; dit derde en zwarte aspect staat voor dood en wedergeboorte, voor de toekomst zowel in het huidige leven, als het volgende.

Het kijken in het verleden, heden én toekomst vereist een verruimde geest of kosmisch bewustzijn. Vanuit deze toestand is het mogelijk te gaan sjamaniseren, dromen uit te leggen, vooroudergeesten op te roepen,…. Weven kan gezien worden als een manier om verbinding te maken met de kosmos of het oproepen van het verruimde bewustzijn, waarin men meer kan zien dan wat zich in het heden afspeelt. Het is ook een als/dan verhaal, eenmaal de draad ingeweven is, ligt deze vast en zal hij de volgende ondersteunen (of net niet). Dit symboliseert het causale oorzaak en gevolg patroon. Of wat anderen ook wel ‘lot’ durven te noemen.


Verborgen schatten

Vaak werden belangrijke levensmomenten ook gesymboliseerd in kleding die voor dat moment gemaakt werd. Momenten zoals geboorte, menstruatie, huwelijk of dood werden ingeweven of geborduurd als boodschap in allerlei handwerk. Wanneer een vrouw uit agrarische samenlevingen in patriarchale tijden trouwen, verhuist zij naar het huis van de man. Dan nam zij een uitgebreide bruidsschat mee van textiele kleden die vaak nog door vele generaties moeders, grootmoeders en overgrootmoeders vóór haar zijn vervaardigd. In de linnenkast lag dan haar mobiele schat; en daar vind je nu nog een schat aan oeroude godin-symbolen opgeslagen....

Veel van deze volkskunst wordt nu nog van generatie op generatie doorgegeven, waardoor soms blijkt dat een overgedragen kledingstuk, tapijt of deken meer betekenis bevat dan men op het eerste zich zou denken.

Reacties