Tijmsiroop

Afbeeldingsresultaat voor Tijmsiroop oude manier Omdat tijm van oorsprong een mediterraans kruid is werd het vroeger bij de Romeinen al vaak gebruikt voor helende doeleinden. Zo verwerkten ze tijm in hum zeep vanwege de desinfecterende en helende werking. Romeinse soldaten namen dan weer stimuleren tijmbaden voor ze ten strijde trokken. Tijm stond dan ook symbool voor moed en dapperheid. De oude Egyptenaren gebruikten tijm dan weer in combinatie met andere kruiden tijdens het balsemen van hun overledenen.

Bij het gewone volk werd het gebruikt als middel tegen kwalijke geuren en om ziektes te bestrijden. Tijm en Knoflook werden de "antibiotica" van de lagere klasse genoemd. 

 

Tijmsiroop

Op een bepaalde dag, een paar jaar terug, had mijn zoontje last van een erge verkoudheid. Hoewel we via de dokter wel siroop hadden gekregen; bracht deze ’s nachts maar weinig soelaas. Zo ben ik beginnen zoeken naar wat ik mogelijk zelf kon doen en kwam zo volgend recept tegen. Dit recept maak ik sindsdien elke koude periode, als verkoudheden terug de kop op steken. 

Basisrecept

Kook 200ml water met 100gr suiker en voeg daar 10gr tijm aan toe. Laat dit even koken. Laat het mengsel daarna trekken en bekoelen voor +- 30min. Giet het mengsel nu af door een zeef of handdoek en voeg 50ml honing toe. Bewaar de siroop in goed afgedekte potjes in de frigo.

Hoeveelheid inname:

Afbeeldingsresultaat voor Tijmsiroop oude manier
  • Kinderen < 3 jaar: 3ml per dag tot 3 maal per dag
  • Kinderen > 3 jaar: 5ml per dag tot 3 maal per dag.
  • Volwassenen: 1 eetlepel tot 4 maal der dag.
Vraag bij kinderen jonger dan 6 maanden altijd eerst raad aan een dokter.

Zelf gebruik ik de siroop enkel bij het slapengaan. De tijm zorgt ervoor dat de luchtwegen verwijden en de honing helpt de bacteriën af te weren en de keel te smeren. Zo heeft u of uw kind minder last van hoestprikkels tijdens het slapen. Voor een extra rustgevend effect kan u ook 3gr kamille aan het kookmengsel toevoegen. Kamille wekt de slaap op en helpt bij rusteloosheid en nachtmerries. Daarnaast kan het ook helpen tegen alle mogelijke maagkrampen. Zie hiervoor ook Venkel en Anijs.

Als je de siroop slecht vindt smaken kan je de gewenste hoeveelheid mengen met een beetje fruitsap. Beiden zijn zoet, maar de fruitsmaak overheerst de smaak van de siroop. Bij jonge kinderen kan je de siroop ook aan een flesje melk toevoegen. In dat geval raad ik wel aan extra te zeven (bvb door een katoenen zakdoek of handdoek), zodat er geen kruidenresten achterblijven die de papfles doen verstoppen.

 

Reacties